Sveriges bönder

Zeina Mourtadas svensk-armeniska yoghurtsoppa

Njut av globala smaker lagade med svenska råvaror.

En som jobbar med alla världens smaker är Zeina Mourtada. Vi är så glada att hon vill samarbeta med oss och översätta globala smaker så att de kan göras på råvaror från Sveriges bönder. Först ut är ett recept på Spas, en mättande och stärkande armenisk yoghurtsoppa. Så enkel, så god.

4 portioner
1 liter naturell yoghurt (flytande på tetrapack)
1 dl fiberberikade havregryn eller matvete (jag tog havregryn)
1 ägg
1 msk vetemjöl
1 purjolök
4 dl vatten
Ca 1,5 tsk salt
Smör till stekning
Persilja till garnering
 
Gör såhär:
Hacka purjolöken fint. Hetta upp smör och stek purjolöken tills den mjuknar , ca 5 min. Ställ åt sidan. Blanda yoghurt, fiberberikade havregryn, ägg, vetemjöl och vatten i en gryta. Koka upp samtidigt som du konstant rör om, viktigt att du hela tiden vispar för att undvika att yoghurten skär sig. När yoghurten börjar koka sänker du värmen och låter den småsjuda i ca 5 min samtidigt som du rör om. Vänd i den stekta purjolöken, smaka av med salt och låt soppan få puttra i ca 5-6 min till. Yoghurten ger soppan en fräsch syrlighet och den fylls ut med fiberberikade havregryn. Man kan även byta ut havre mot matvete. Den färdiga soppan ska kännas krämig och nästan lite “gräddig” i konsistensen. Ett tips! Titta efter “Från Sverige-märkningen” i butik för att enklast hittasvenska råvaror. Garnera soppan med persilja och servera!

Zeina Mourtada

  • Läs Zeinas blogg här.