Att tänka klart när vi är hungriga kan vara svårt, men för varje gång vi kommer ihåg att fråga om matens ursprung har vi chansen att få fler att tänka på importens konsekvenser. Ta reda på var maten kommer ifrån, både i butik och på restaurang.
Enligt en undersökning gjord 2019* anser 90 procent av de tillfrågade att en svensk livsmedelsindustri är viktig. 70 procent uppfattar svenska livsmedel som bra ur klimat- och miljösynvinkel. I hushållskonsumtionen kan vi se att andelen som också köper svensk mat ökar. Men mycket av den mat vi äter, äter vi på andra platser än hemma. Varje dag äter barn en av sina viktiga måltider i skola eller förskola och våra äldre och sjuka serveras alla dagens mål på äldreboenden och sjukhus runt om i landet. Frågan om matens ursprung har kommit upp på bordet i offentlig sektor men det finns mycket kvar att göra både för den enskilda aktören och kring den politiska styrningen av upphandlingar. Ett första steg är att fler vågar fråga var maten som våra anhöriga serveras egentligen kommer ifrån.
I restaurangbranschen handlar mycket om pris. Många krogar är noggranna med inköpen men för att kunna göra vinst på till exempel en lunchmeny, behöver råvarorna till den köpas in billigt. Svenska råvaror kan kosta lite mer, men så är det också högre krav som uppfylls av produktionsledet.