Sådd, odling och transport, hårt arbete som inte passar i papperskorgen.
För våra medlemmar som vet hur mycket arbete som ligger bakom varje råvara, svider matsvinnet lite extra. Särskilt som mycket av det som slängs i papperskorgen egentligen hade gått utmärkt att stoppas i munnen istället. Men redan innan maten blir gammal, finns det ett par saker du kan göra för att undvika matsvinn.
Planera dina inköp
Genom att utforska vad du faktiskt har i kylen innan du handlar nytt, undviker du att saker står och blir gamla. Livsmedelsverket har tagit fram ordet “Svinnventera” för att påminna om just det.
Förvara maten rätt
Dra ner temperaturen i kylen några grader, vid ungefär 4 grader håller sig maten som längst. Dessutom finns det många trick som gör att råvarorna håller sig fina längre. Förvara t.ex. dina oljor en bit ifrån spisens värme, om de kommer i en genomskinlig förpackning så skydda innehållet från ljus genom att slå in den i folie. Trots att det kan finnas både äggställ och tetra-anpassade fack i kylskåpsdörren trivs både ägg och mjölk bättre en bit in i kylen där temperaturen är jämn och kall. Vitlöken däremot ska bo torrt och varmt, detsamma gäller tomater som ska eftermogna i ljus och värme för att få den bästa smaken.
Ät rester
Det kan se lite ut i botten på grytan men ofta räcker resterna längre än du tror, antingen som matlåda eller som ingredienser i en soppa, pytt, gryta eller omelett. Vissa rätter blir till och med godare av att stå en natt i kylen – “Svintage”, som Livsmedelsverket kallar det.
Känn på känslan
För dig som är osäker på hur du ska veta vad som är gammalt och inte, har evolutionen utrustat oss med utmärkta kontrollredskap i form av näsa, ögon och mun. Det kan låta tjatigt men titta, lukta smaka är fortfarande det absolut enklaste sättet att ta reda på om maten är ätbar.