När Clara Henry utmanades till att äta potatis som dagens alla måltider under ett helt dygn så kallade hon genast in sin vän, superkocken Siri Barje. Här kan ni se recepten för de delikatesser som Siri lagade ihop åt Clara.
Alla recept är för 4 personer
Frukost!
Stekt sötpotatis och grönkål med krämig äggröra

8 ägg
50g smör
2 sötpotatisar, tvättade och tärnade
100 g grönkål, riven i bitar med stammen finhackad
2 msk olja
Salt
- Stek sötpotatis i 1 msk olja tills den får fin färg och är mjuk, salta.
- Stek grönkål i samma panna tills den är lite mjuk och blir mer grön, stek den inte för länge! Salta.
- Smält smör i en panna och knäck i äggen, dra genom äggen med en träslev och på låg värme, rör runt tills det bildas en krämig äggröra, salta.
- Servera sötpotatis, grönkål och äggröra på en fin tallrik!
Mellanmål!
Knäckemacka med koktpotatis och krämig röra

4 potatisar
4 knäckebrödmackor
Smör att bre på
Röra:
1 klyfta vitkål, fint hackad
1 stjälk blekselleri, fint hackad
1 purjo, enbart det vita ca 10 cm, fint hackad
2 msk majonnäs
1 rågad tsk sötstark senap
Salt och peppar
1 litet knippe persilja till servering, hackad
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt ånga av något och skär sedan i lite grövre skivor.
- Blanda ihop vitkål, selleri, purjolök, majonnäs och senap till en fast röra, salta och peppra.
- Bred smör på knäckebrödet och topap med potatis och röran, avsluta med hackad persilja och svartpeppar.
Lunch!
Ribollita med potais, svartkål och morot

4 potatisar, tärnade
4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 purjolök, sköljd och strimlad
2 msk kallpressad rapsolja
2 stjälkar blekselleri, skivad
2 morötter, skalade och tärnade
4 stjälkar svartkål, repade och rivna i mindre bitar
1 dl valfria kokta bönor eller linser, gärna svenska
Salt och peppar
1-1,5 l vatten eller så det precis täcker grönsakerna
- Stek vitlök och purjolök i oljan tills det mjuknar, tillsätt resten av grönsakerna och stek i ca 4 min.
- Häll på bönor eller linser och vatten. salta.
- Låt det koka ihop i ca 10 min utan lock.
- Lägg ned svartkålen, rör runt och ta kastrullen från spisen.
- Servera med lite svartpeppar på.
Middag!
Förrätt:
Råraka med pepparrot, äpple och dillröra

6 stora potatisar
50 g smör
2 msk rapsolja
Röra:
1 bit pepparrot, skalad och fint riven
1 liten klyfta vitlök, finhackad
1 grönt äpple, fint tärnat
1 knippe dill, fint hackad (spara lite till servering)
1/2 tsk ättika
Salt och peppar
- Vänd ihop allt till röran och smaka av med salt och peppar.
- Riv potatisen på det grova sidan på rivjärnet och stek 4 stycken rårakor i smör och olja, stek dem en och en och håll dem varma i ugnen.
- Servera rårakan toppad med röran och dill.
Varmrätt
Rostad potatis, bakad svamp, vitlökssmör, svampsky och savojkål
1 kg potatis, delade på längden
2 msk rapsolja
Salt
Bakad svamp:
250 g champinjoner, foten borttagen
50 g smör
1 kruka persilja, hackad
Salt
Vitlöks och örtsmör:
100 g smör, rumstempererat
2 vitlöksklyftor, rivna
1 kruka persilja, finhackad
½ kruka gräslök, finhackad
Salt
Svampsky:
Foten från svampen, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
3 dl vatten
Salt
1 huvud savojkål, ta bort fula blad
Salt
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Lägg potatisen med snittytan upp i en form och ringla över olja och salr, rosta till gyllene.
- Lägg svampen med toppen ned i en ugnsfast form, klicka i lite smör i varje svamp, salt och strö över persiljan, baka i ugnen i ca 20 min.
- Gaffla ihop smlr, vitlök och örter till vitlökssmöret, smaka av med salt och ställ åt sidan.
- Stek svampfoten och löken i smöret tills det får fin färg, pudra över mjölet och låt det steka 1 min, häll på vatten och låt det koka ihop, smaka av med salt och peppar.
- Koka kålen mjuk i saltat vatten, ta upp och låt ånga av någon minut, skär sedan i fyra klyftor.
- Servera rostad potatis med svampsky i botten, på med den bakade svampen, en stor klick vitlökssmör och en klyfta savojkål.
Dessert:
Enkel hallonmjukglass med salt kolasås och chips
0,5 l vaniljglass
200 g frysta hallon
1 burk salt kolasås
2 nävar lättsaltade chips
- Vispa glassen med de frysta hallonen tills den är mjuk.
- Fördela kolasås i botten av fyra skålar, lägg på glassen som ett torn.
- Toppa med potatischips!