Sveriges bönder

Så håller du dina krukväxter vid liv i vinter

När växter som är vana vid starkt solljus möter det svenska vintermörkret reagerar de ofta med att gulna eller tappa blad, då är många framme och vattnar, men egentligen är det bara ljus som behövs. Och lite överseende med att tropiska växter kanske måste få se lite trötta ut en gråkall dag i februari. 

För att lyckas med växterna under vintern gäller det att komma ihåg att de flesta av våra vanligaste växter har sitt ursprung i helt andra klimatzoner än vår. Bland våra medlemmar finns många som arbetar med att odla plantskoleväxter. Här kommer några tips på hur du stöttar dina krukväxter i vinter. 

1. Ljus, ljus ljus
Många av våra krukväxter kommer från tropiska breddgrader, där det precis som i våra hem är varmt året runt. Men när det kommer till ljus är det svårt att återskapa de förutsättningar som växten är van vid. På sommaren räcker det naturliga ljuset till även för de växter som står en bit in i rummet. (Det kan till och med vara bra att skydda vissa växter från direkt solljus som kan bränna bladen). Men på vintern kan du med fördel flytta dina växter till ett fönster i söderläge för att hjälpa dem att ta till vara på det dagsljus som finns. Dessutom kan du stärka upp med konstgjord belysning. För den som inte vill satsa på specialanpassad växtbelysning kan även en vanlig lågenergilampa ge viss effekt. 

2. Vattna lagom
Den vanligaste krukväxtdöden under vintern är drunkningsdödenNär växterna får mindre ljus reagerar de med att fälla blad och sloka med grenarna, det gör de för att spara energi. Med lägre energiförbrukning krävs också mindre vatten, var därför noga med att låta jorden torka ut mellan vattningarna. Med tanke på att luftfuktigheten i naturen är högre än den inomhus, kan det också vara en bra idé att bevattna underifrån. Ställ krukan på ett fat med grus, täck gruset med vatten som sedan kan få dunsta och skapa ett härligt microklimat runt din krukväxt. 

3. Håll jämn temperatur
På vintern drar många upp elementen, men alla tänker inte på att det förändrar förutsättningar för de krukväxter som står i fönstret. Om du dessutom vädrar eller har dragiga fönster får växten svårt att anpassa sig vill omväxlande temperatur. 

4. Avstå omplantering och beskärning
När växter ska bilda nya rötter behöver de ljus, det är därför bäst att vänta med omplantering och beskärning till våren. Under vintern räcker det gott att hålla växterna vid liv.