WWF har tagit fram recept på svenska råvaror som håller sig inom de planetära gränserna. Vi på LRF har hjälpt till att visa på bredden i den svenska livsmedelsproduktionen.
Vill du äta vegetariskt och lokalproudcerat? Det finns mängder av råvaror, särskilt nu i säsong, som man kan köpa från svenska producenter.
Nedan följer ett exempel på ett av recepten som ingår i One Planet Plate. Många fler smarriga recept hittar du här.
SVARTBÖNBURGARE MED PICKLAD RÖDLÖK & KÅLSLAW
[4 portioner] Klimatpåverkan per portion = 0,3 KG CO2e

Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.
Svartbönburgare med bröd, picklad rödlök, krämig kålslaw, sveciaost och ljummen potatissallad
Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från bygd med ärt- och bönodling. Läs mer här
Burgaren
- Matvete 1 dl
- Svarta bönor, kokta 5 dl
- Gul lök 80 g
- Rapsolja 2 msk
- Solroskärnor 1 dl
- Paprikapulver rökt ½ msk
- Chilipulver ½ msk
- Barbequesås, rökig sort, 4 msk
- Panko ströbröd 5 msk
- Sveciaost 60 g
- Salt och peppar
Tillbehör
- Hamburgerbröd 4 st
- Salladsblad, skivad tomat och rödlök
Kålslaw
- Vitkål 120 gram
- Morot 30 gram
- Salt 1 tsk
- Havregurt 2 msk
- Majonnäs 2 msk
- Persilja, hackad 2 msk
- Salt och Vitpeppar
Ljummen potatissallad
- Potatis, lätt skalad 400 gram
- Rapsolja 0,5 dl
- Vitvinsvinäger 1 msk
- Salladslök, skivad 50 gram
- Persilja, hackad 2 msk
- Rosépeppar, grovt stött 1 msk
- Salt och svartpeppar
Picklad rödlök
- Rödlök i tunna halvmånar 100 g
- Ättika 0,5 dl
- Socker 1 dl
- Vatten 1,5 dl
Gör så här:
- Burgaren: Skölj bönorna och låt dem rinna av väl, gärna på ett papper.
- Koka matvete enligt beskrivning, låt rinna av och svalna.
- Hacka eller pulsmixa löken fint. Bryn löken i rapsoljan i en panna några minuter. Hacka eller pulsmixa även solroskärnorna och tillsätt sedan löken när den börjat få färg.
- När allt är väl brynt tillsätt paprika- och chilipulver. Rör om och efter någon minut. Tllsätt sedan barbequesås och låt den dunsta in. Dra sedan pannan åt sidan.
- Mixa matvetet slätt i matberedare, tillsätt svarta bönor och mixa tills bönorna är väl mixade men med en del bitar kvar.
- Lägg över smeten i en skål och vänd ner lökmixen och panko. Det skall bli en fast massa.
- Forma bollar som väger cirka 150 gram. Olja dem lätt på ytan och forma till burgare. Sätt dem i ett kylskåp tills det är dags för tillagning. TIPS: Om du skall grilla den kan det bli lättare om du låter burgarna vara i ugnen före, så blir de mer fasta.
- Tillaga burgarna på medelvärme i rapsolja eller på grillen. Pensla eventuellt på lite extra barbequesås. Låt till sist den skivade osten smälta på toppen.
- Kålslaw: Riv morot och strimla kål fint. Blanda dem i en skål salta och låt vila en stund.
- Pressa vätska ur grönsakerna. Tillsätt övriga ingredienser rör om och smaka av med salt och vitpeppar.
- Ljummen potatissallad: Koka potatis, dela de sedan i stora bitar. Blanda ihop de med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. TIPS: Om du skall grilla kan du låta potatisen svalna innan du smaksätter. Du kan även göra det till knyten att värma på grillen.
- Picklad rödlök: Vispa ihop ättika, socker och vatten, lägg i löken och låt dra. Löken håller sig ett par veckor i kylen.
- Servera bönburgaren med hamburgerbröd och önskade grönsaker. Ta några strimlor picklad rödlök och en klick kålslaw och avnjut tillsammans med den ljumna potatissalladen.
För att klara kriterierna i One Planet Plate:
Välj ekologisk lök, potatis, morot, rapsolja, hamburgerbröd och matvete.
Välj svensk eller KRAV-märkt Sveciaost.