Sveriges bönder

Närproducerat i vinter

Kalla vinterdagar och djupfrysta åkrar. Går det att hitta lokalproducerad mat så här års? Visst gör det det. Här är råvarorna som den som vill börja det nya året med närodlat.

Brysselkål

Som namnet antyder, kommer brysselkålen från Belgien, men idag odlas den av många av Sveriges bönder. De som ogillar brysselkål klagar ofta på en bitter smak, och det är faktiskt så att vi är olika känsliga för beska och bittra smaker. Men för den som behöver lite extra C-vitamin och järn i vintermörkret är Rosenkålen, som den också kallas, ett perfekt alternativ. 

Lök

Några av de äldsta kända avbildningarna av lök har hittats i egyptiska gravkammare utsmyckade cirka 3000 f.kr. Vi använder lök till det mesta här i Sverige, ändå får den ganska lite uppmärksamhet. Det trots att löken har superkrafter. Enligt en studie gjord på Mario Negri-institutet i Milano, kan den nämligen skydda mot flera olika typer av cancer. Och vad är godare än en gratinerad löksoppa en kall dag i januari?

Rödbetor

Först på 1700-talet hamnade rödbetan i de svenska köken. Innan dess användes den mest som djurfoder. Rödbetans fina söta smak gör den till en favorit för många, faktum är att den är så söt att den ofta används som substitut för att minska sockermängden i till exempel bakning. Riv rödbetan i en klassisk Borstj eller skiva och lägg in i ättikslag. Och glöm inte att du kan äta blasten också, späda blad blir fint som sallad. 

Äpple

Idag är bara vart fjärde äpple som säljs i Sverige svenskt. Det trots att modern lagringsteknik gör att det finns gott om svenska äpplen, även nu under vintern. Höstens äppelskörd förvaras i lokaler med väldigt låg syrehalt. Koldioxid och mognadsgasen etylen leds ut ur lokalen för att sakta ner mognadsprocessen. Låt dina äpplen bli en klassisk smulpaj eller ersätta mangon i din chutney, experimentera gärna med smakskillnaderna mellan olika sorter. I Nordiska museets app Äppelappen, kan du läsa mer om 300 sorters svenska äpplen, så det finns några att välja på.