Sveriges bönder

Närproducerat i vinter – råvaror i säsong

På hösten skördar Sveriges bönder några av våra finaste delikatesser. Det är lätt att tro att den allra finaste maten också måste vara den mest svårodlade men så är det inte alltid. Både grönkål och jordärtskocka är robusta växter som trivs bra under svenska förhållanden och som dessutom kan tillagas på en mängd olika sätt. 

Grönkål
Grönkålen är tålig och lättodlad och en av de grödor som kan stå kvar i landet även när frosten kommit. Förutom att den är god är den också extremt rik på kalcium, ett ämne som kan motverka benskörhet. Dessutom omvandlar kroppen grönkålens Alfa-liponsyra till fettsyror som bland annat sägs kunna motverka depression – Matglädje på riktigt med andra ord. Stek den med vitlök och ha till pastan, eller ugnsbaka den till nyttiga chips. 

Jordärtskocka
Med de höga plantorna och stora gula blommorna är det lätt att förstå att jordärtskockan är släkt med solrosen. Jordärtskockan växer på sig ända fram på senhösten och ger mycket mat på varje planta. Ett bra exempel på att exklusiv smak inte måste vara svårodlad. Blir god som både soppa, mos och gratäng. Dessutom är den rik på kalium som sägs kunna normalisera ett högt blodtryck. 

Svartrot
Svartroten har funnits i norden i flera hundra år men ändå gått många svenskar förbi. Förr kallades den fattigmanssparris, en ledtråd om smaken. Svartrotens smak brukar också jämföras med kronärtskockans, det går därför utmärkt att äta den med bara lite smör och salt, men du kan också låta den bli del av grytor och gratänger och allt annat som du brukar laga på rotfrukter. Rik på järn och inulin, en kostfiber som sägs påskynda tillväxten av goda magbakterier.  

Lamm
Många tror att kött är säsongsoberoende, men just svenskt lammkött är det säsong för från september till december. Den hemliga ingrediensen när du lagar lamm stavas tålamod, att ugnssteka en lammstek kan ta så mycket som sju timmar och väljer du långkok är det som vanligt så att smaken blir bättre ju längre du kokar. Många av våra medlemmar säljer köttet via gårdsförsäljning, så varför inte göra en mysig höstutflykt och skaffa middagsmaten på samma gång.