Sveriges bönder

Mattrender 2020

Maten vi äter hänger ihop med världen vi lever i. Här listar vi ett gäng mattrender som berättar något om tiden vi lever i. Goda nyheter för alla oss som gillar lokalproducerat och hållbart. 

Locavore 

Det glädjer oss att se hur längtan efter lokalodlat växer världen över, både när det kommer till mat och dryck. Svenska språket har inte någon bra motsvarighet ännu men “Locavore” är det engelska namnet på den som bestämt sig för att äta enbart lokalproducerad mat. 

Transparenta restaurangkök

Matlagningsintresset i Sverige har exploderat på senare år. Idag är det många som har mat som hobby. Därför är det inte konstigt att allt fler restauranger väljer att visa upp tillagningsprocessen för sina gäster. För de som jobbar med fina lokalproducerade råvaror blir det förståss ett mycket bra tillfälle att skryta.

Mindre svinn

För Sveriges bönder har ett cirkulärt tänk länge varit grunden i all verksamhet. Nu glädjer vi oss åt att även restaurangbranschen börjat se över hur de kan få ut det mesta av varje råvara. Att slänga mindre är inte bara bra för klimatet, utan faktiskt för restaurangens lönsamhet också.

Benbuljong

Ett sätt att minska svinn är att att använda ben och ledbrosk som blir över vid tillagning av kött och kyckling. Och det går fint ihop med att allt fler längtar efter en hälsosam kost. När ben och brosk kokas länge frigörs nämligen nyttiga aminosyror och mineraler som är bra för både mage, leder och hud.

Kålen är tillbaka

Få tänker väl på kålen som en trendig grönsak, nyttig, prisvärd och lätt att odla under svenska förhållanden, visst, men inte trendig. Förrän nu! Kålens antioxidanter och rikedom på vitaminer och järn har gjort att fler och fler hälsomedvetna fått upp ögonen för den. Så 2020 blir året när kålen tar revansch. Allra mest brysselkålen och grönkålen, men även blomkålen som får ersätta mjöl i pasta och deg. 

Svamp

Skogens guld spås få en större roll i matlagningen framöver. För den som inte har tålamodet att ge sig ut i skogen och leta finns det faktiskt flera svampodlare i Sverige. Kantarellerna växer fortfarande bara där de själva vill, men ostronskivling och shiitake odlas på flera håll. Något som ger goda förutsättningar för hållbarhet, även för den som vill testa nästa trend, för du vet väl att det går utmärkt att göra egen soja på svensk svamp.

Asiatiska smaker

Hur tar man sig an mattrender från andra kulturer på ett hållbart sätt? Det är enklare än du tror. Förvånansvärt många smaker går att hitta i det svenska utbudet av råvaror. Vad sägs till exempel om svensk Wasabi? Mycket av den wasabi som serveras i Sverige är faktiskt gjord på helt vanlig pepparrot. Att odla den kräver sin omsorg men görs sedan länge i Sverige. Ingefära går också att odla själv, ta helt enkelt en bit av ingefäran du köpt i butik och låt den grodda sig. Sätt den sen i välgödslad jord på ett varmt ställe, låt den övervintra inne och sen flytta ut i solen till våren.