Utan bonden stannar julen. I 24 dagar undersöker den populära mat- och TV-profilen Lisa Lemke hur julen ser ut när tjänster och råvaror från Sveriges bönder får stå i centrum. Följ med för tips, trix och inspiration.
Janssons extra allt – med kaviar och västerbotten
Gräddig, rik på ansjovis och med lite extra kaviar i grädden. Så vill jag ha min janssons. Kaviaren kom dit efter tips från goda vänner och det är verkligen en riktig höjdare.
ca 4 portioner på julbordet
ca 50 minuter
800 g potatis med skal, mjölig sort
smör till stekning
2 gula lökar
smör till stekning
4 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
65 g ansjovisfiléer (1 stor burk)
1 msk ansjovisspad
2 msk kaviar
1 dl ströbröd
50 g kallt smör
salt
Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka. (använd gärna mandolin om du har det) Strimla löken och fräs den mjuk i smör. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form. Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen och toppa med ströbröd. Avsluta med att hyvla smöret över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter på 200 grader tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in. Om gratängen får för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Låt stå i minst 20 minuter innan servering.
Barbros julkorv
3 kg fläskfärs
0,75 kg skalad potatis, mjölig
5 dl mjölk
5 dl vatten
3 msk salt
2 msk strösocker
1 ¼ tsk malen kryddpeppar
½ muskotnöt
1 tsk ingefära
3 krm malen nejlika
grisfjälster
Lägg fjälsterna i kallt vatten och låt dem ligga i ca 20 minuter, skölj dem ordentligt. Koka potatisen i saltat vatten och pressa den när den är nykokt. Låt kallna. Blanda samman med övriga ingredienser, helst i matberedare med vinge, och blanda tills du har en genomarbetad smet som är ordentligt blandad. Stek en liten provbit av färsen och smaka av. Stoppa färsen i fjälsterna med hjälp av korvhorn (antingen i matberedare eller för hand) Knyt i önskad storlek (vi gör 60 cm långa ringar, men mindre 25 cm går också bra) Frys in i plastpåsar och koka sedan i saltat vatten med lite lök i ca 20 minuter när du ska äta dem.
Saftiga lussekatter med äpple istället för russin
Ca 35 st
Raskdeg:
50 g jäst
2,5 dl rumstempererad standardmjölk
100 g ljus sirap (eller strösocker)
350 g vetemjöl
Bortgörning:
2,5 dl kall standardmjölk
150 g ljus sirap (eller strösocker)
200 g rumstempererat smör skuret i bitar
10 g salt (ca 2 tsk salt)
2 påsar saffran (1 g)
750 g vetemjöl special
1 ägg
Övrigt:
1-2 svenska äpplen
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt sirap och mjöl och arbeta fram en elastisk deg. Ca 5 minuter i matberedaren eller 10 minuter för hand. Täck över raskdegen och låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur tills degen jäst till ca dubbel storlek.
Tillsätt ingredienserna till bortgöringen och arbeta degen tills den är elastisk. Ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i matberedare på medelfart. Slarva inte med bearbetningen. När du är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister. Häll ut degen på bakbord (du brukar inte behöva mjöla innan) och dela degen i jämnstora bitar (jag brukar göra bitar som är 55-60g/styck)
Rulla varje bit till en cigarr-liknande rulle. Lägg på bricka eller liknande som du klätt med bakplåtspapper (du kan lägga dem tajt, de kommer inte jäsa), täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i ca 30 minuter.
Tärna äpple i cm-stora bitar.
Ta ut degarna och rulla nu ut dem till långa strängar som du formar till lussekatter. Tryck ner en äpplebit i varje ände på lussekatterna och lägg på plåtar. Täck över med ren bakduk och låt jäsa kallt ( t ex i kylskåp) i 8 timmar. Ta ut lussekatterna och låt dem jäsa ca 1,5 timma i rumstemperatur. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen tills de börjar bli lite gyllenbruna (men inte få för mycket färg!), pensla dem med uppvispat ägg direkt när de kommer ut.
Vad blir årets trendigaste tillbehör på julbordet? Mattrender är en del av bondens verklighet. Att ställa om tar tid men ju fler som efterfrågar Svenska Råvaror desto större blir drivkrafterna att odla t.ex quinoa.
I dagens lucka börjar det dofta jul! Dags att fundera på var adventsljusen ska komma ifrån och hur pepparkakor smakar på svenska.
Clementin, satsumas, mandarin? Vad du än väljer så hör de för många julen till. Men den som antar utmaningen att fira jul med svenska råvaror får söka citrusfruktens syra på annat håll.
Lucka nummer tre: Julgris eller ullgris? 🐖 Oavsett om du väljer en klassisk julskinka eller en Mangalitsa-skinka, glöm inte att titta efter 🇸🇪!
I dagens lucka börjar det dofta jul! Dags att fundera på var adventsljusen ska komma ifrån och hur pepparkakor smakar på svenska.
Kalix pepparkakor
Det här receptet tog min farmor med sig när hon som ung flyttade från Kalix till småland. Pepparkakorna har en fin kryddighet och blir krispiga och goda. Absolut godast blir pepparkakorna om man låter degen stå, gärna en vecka, innan man bakar på den.
3 dl vatten
½ dl sirap
2 msk malda nejlikor
2 msk mald kanel
2 msk mald ingefära
2 msk bikarbonat
750 g socker
425 g rumstempererat smör
1,2 kg vetemjöl
½ tsk salt
Koka upp vatten, sirap, nejlikor, kanel, ingefära och bikarbonat. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt den varma kryddvätskan. Arbeta slutligen in vetemjöl tills du får en smidig, blank deg. Plasta in och förvara i kylskåp över natten men gärna längre.
Kavla ut degen riktigt tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor med pepparkaksformar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda på 200 grader tills de börjar få lite färg.
Idag är det den 1 december och dags att öppna första luckan i vår julkalender på temat ”Utan bonden stannar julen”. I 24 avsnitt kommer du kunna följa den folkkära mat- och tv-profilen @lisalemke när hon tar sig an den härliga utmaningen; att skapa en jul på enbart produkter från vårt fantastiska svenska jord- och skogsbruk. Självklart vill vi också ha med dig på tåget. Klarar du att skapa din drömjul med allt vad det innebär av mat, dryck, pynt och klappar på enbart svenska råvaror? Kom igen, nu kör vi!