Vi är många som lärde oss i skolan hur fotosyntesen fungerar, men färre som minns hur det egentligen går till när växter gör solljus till socker och syre?
Mängden odlingsbar mark minskar globalt för varje år. Ökenutbredning, ohållbara brukningsmetoder och extremväder är bara några av orsakerna som gör att det på många platser inte längre går att odla mat.
När växter som är vana vid starkt solljus möter det svenska vintermörkret reagerar de ofta med att gulna eller tappa blad, då är många framme och vattnar, men egentligen är det bara ljus som behövs.
Det kalla klimatet i Sverige gör att det regn som faller inte dunstar av så snabbt från marken, därför räcker det naturliga regnvatten nästan alltid för att täcka växternas behov.
Den vegetariska maten kräver sitt kretslopp. Även för den som väljer att äta helt vegetariskt eller veganskt, kan djuren ha en viktig roll i matproduktionen.
Jordbruksmark kan inte skapas på konstgjord väg, därför måste vi vara försiktiga med hur vi använder den värdefulla marken.
Sverige har länge legat i framkant när det kommer till begränsning av Antibiotikanvändning.
Svenska bönder sitter på många av de lösningar som behövs för att skapa en hållbar framtid.