Sveriges bönder

Framtidsbönder – Följ med i bondens vardag

I den nya serien Framtidsbönder får ni hänga med två familjer i deras vardag på gården och på deras resa till ett ännu mer hållbart jordbruk.

Avsnitt 1

I det inledande avsnittet av Framtidsbönder får vi följa familjen på Österbo gård som ligger på Öland.

Avsnitt 2

I det andra avsnittet av Framtidsbönder återvänder vi till Österbo gård där det nu vankas skördefest med hjälp av Lisa Lemke.

Avsnitt 3

Nu välkomnar vi en ny bondefamilj till Framtidsbönder! Häng med hem till Jens och Matilda på Vismarlövsgården i Skåne som siktar på att bli Sveriges klimatsmartaste köttbönder.

Avsnitt 4

Att vara köttbonde i klimatdebatten är en utmaning. Men Matilda och Jens engagerar sig gärna i debatten för att ge den fler nyanser. 

Avsnitt 5

Dags för nytt avsnitt av Framtidsbönder och nu är vi tillbaka på Österbo gård där Hanna berättar om arbetet med att hålla djuren friska.

Avsnitt 6

I sjätte avsnittet av Framtidsbönder är vi tillbaka på Vismarlövsgården i Skåne där vi får följa med när Jens och Matilda förbereder gården och djuren inför vinterhalvåret!

Avsnitt 7

2020 går till historien som året då en pandemi vände upp och ner på världen. Men hos Sveriges bönder har det mesta faktiskt rullat på ungefär som vanligt, och på vissa områden har det tom fått positiva effekter. Häng med till Österbo gård där Hanna och Rogge i det sjunde avsnittet av Framtidsbönder berättar om hur de upplever pandemins effekter.

Avsnitt 8

Hur mycket kan man egentligen älska raps? Om du frågar Vismarslövsgårdens egen rapsdrottning Matilda är svaret: oändligt mycket! 😊
Nu är det dags för åttonde avsnittet av Framtidsbönder och den här gången är det energiknippet Matilda som är i fokus.

Avsnitt 9

I detta avsnitt är vi tillbaka på Österbogård där det blir det blogg-snack med Bondbönan Hanna och musjakt med Rogge.

Avsnitt 10

Det lackar mot jul, och på Vismarlövsgården innebär det att det nu är dags att hämta hem årets julgran, och för julbaket såklart.

Avsnitt 11

Julstämning hos både djur och människor på Österbo gård. Det är vad som bjuds på i dagens avsnitt av Framtidsbönder.

Avsnitt 12

Säsongsstart för Framtidsbönder! Och vi börjar på allra bästa sätt med kalvningssäsong på Vismarslövsgården.

Avsnitt 13

Denna gång får vi följa med när Hanna på Österbo gård får besök av djurhälsoveterinären Kerstin Erlandsson från Växa Sverige. Tillsammans går de igenom gården och tittar på allt ur ett smittskyddsperspektiv. Allt för att se till att hindra att smittsamma sjukdomar får fäste på gården.

Avsnitt 14

Samarbete är A och O för företagare på landsbygden! I det här avsnittet av Framtidsbönder får vi följa med Matilda och Jens till grannarna på Vismarlövs cafe och bagarstuga för att diskutera framtida satsningar.

Avsnitt 15

Ko-cam, knätest och fotbad är tre av ingredienserna i veckans avsnitt av Framtidsbönder. Häng med Hanna på Österbo gård när hon visar kornas vintervardag i ladugården.

Avsnitt 16

Vad blir det om man sätter samman en ölnörd med en driven entrerenör? Ja i Vismarlöv blev det ett mikrobryggeri!
Veckans avsnitt av Framtidsbönder är här och vi hoppas att ni alla blir inspirerade av att se superentreprenörerna på Vismarlövsgården ta sig an ännu en spännande utmaning!

Avsnitt 17

Hur är det att vara anställd och arbetsgivare inom lantbruk? I veckans avsnitt av Framtidsbönder är vi tillbaka på Öland där Hanna och Linda, som är anställd på Österbo gård, berättar om hur det är att jobba inom det gröna näringslivet. 

Avsnitt 18

Tar aldrig idéerna slut för våra superentreprenörer på Vismarlövsgården? Nej uppenbarligen inte! 😊 I denna veckas avsnitt får vi se hur det går när Matilda och Jens får hem skinn från sina kor och besöker en av Sveriges främsta skomakare för att få sina skinn bedömda och utröna om det finns framtida affärsmöjligheter.

Avsnitt 19

Rätt ko på rätt plats, kan vara lättare sagt än gjort… I veckans avsnitt av Framtidsbönder får vi hänga med på en alldeles vanlig dag hemma hos Hanna på Österbo gård när det bland annat ska flyttas kvigor och kollas dräktighet.

Avsnitt 20

Mer närproducerat och svenskt till folket! Det är vad våra Framtidsbönder i Vismarlöv önskar. I det här avsnittet får vi följa med Jens till hans nya jobb på Mylla Mat.

Besök gärna vår Youtubekanal om du vill se mer av vårt videoinnehåll.