Sveriges bönder

Digitaliseringen ger moderna lantbruksredskap

Lantbruket har varit en del av människans tillvaro i tusentals år, men det betyder inte att utvecklingen står stilla. Idag blomstrar den gröna innovationsnäringen, och svenska bönder sitter på många av de lösningar som behövs för att skapa en hållbar framtid.

Även om Sveriges bönder tydligt ser de allvarliga utmaningar som ett förändrat klimat kan innebära, fokuserar vi på lösningarna. Här är exempel på den tekniskt avancerade utrustning som används i det moderna svenska lantbruket:

Drönare

Lantbruket spås bli en av de största kommersiella marknaderna för drönare, där används de både till att se över skördar, boskap och skogsbestånd.

Mjölkningsrobot

En mjölkningsrobot gör att kon själv kan bestämma när hon vill bli mjölkad. När hon känner att det är dags går hon in i ett mjölkningsbås. Roboten känner av hennes individuella chip och om det gått tillräckligt lång tid sedan förra mjölkningen blir hon mjölkad och bjuden på kraftfoder. Dessutom bjuder roboten på spenmassage. Roboten känner när mjölken är slut och kan dessutom kontrollera att den håller hög kvalitet. Alla uppgifter om mjölkningen sparas i en dator innan kon släpps ut igen.

GPS-styrd traktor

GPS:en gör att bonden kan styra sin traktor rakt och lätt. Raka sårader gör det lättare att överblicka grödornas utveckling under säsongen och tröska på ett effektivt sätt.

Nyttodjur

Teknik i all ära men naturens egna lösningar kan vara minst lika snillrika. Allt fler använder sig av nyttodjur för att bekämpa skadedjur eller förbättra växternas förutsättningar. Två exempel är nyckelpigan som äter upp bladlöss i växthus och humlan som förbättrar pollineringen.