Sveriges bönder

Det har aldrig varit viktigare att välja svenskt!

Nu skenar priserna på det mesta, för dig som konsument, och för oss som livsmedelsproducenter när det gäller de insatsvaror som behövs för våra verksamheter. Vi bönder har stor respekt för att du upplever att maten är dyr, särskilt om ni är en familj med barn och hungriga tonåringar som växer. Också vi handlar mat, och märker ju av rallyt på prislappar och hyllkanter. Livsmedelsindustrin, handeln och momsen på mat är även de med och bidrar till prisökningarna.

De flesta svenska råvaror har länge kostat lite mer än importerade, beroende på flera saker. Bland annat på att vi har en mycket strängare regelverk än andra länder när det gäller djurhälsa, djuromsorg och växtskydd. Det innebär en större omtanke om djur och natur, som kräver mer arbete och lite krångligare lösningar. Det kostar till exempel mer att ge djur större utrymmen och möjlighet att utöva sina naturliga beteenden för att de ska må bra, än att ge dem antibiotika för att de ska hålla sig friska och växa i sämre miljöer.

Överhuvudtaget ligger det mycket jobb och kostnader bakom maten, sådant som vi fattar att du som konsument inte kan ha koll på. Men väger man in insatserna i produktionen blir det lättare att förstå att maten kostar.

Arbetet med en limpa börjar ungefär ett år innan du brer din macka. Det ska plöjas, gödslas, sås och hållas tummar för lagom mycket regn och sol. Sedan tröskas och torkas i silo. Kostnader för oss bönder är bland andra diesel till traktor och tröska, utsäde, gödsel, växtskyddsmedel, el och personalkostnader.

Pratar vi fläskkotlett handlar det också om foder till grisarna, el för att värma upp stallarna, veterinärkostnader och underhåll av byggnader.

Och de flesta av de kostnaderna har ökat dramatiskt på senare tid. I juni 2022 såg det ut så här och en del av priserna förväntas öka ytterligare under hösten:

Det som började med torkan 2018 och eskalerade med pandemin har nu kulminerat med kriget i Ukraina.

När du ser att matkostnaderna ökar kan det kännas lockande att välja utländska, billigare, varor. Men tänk då på att den livsmedelsproduktion Sverige har i fredstid, har vi också i kristid. Den måste hållas igång, och öka. För oss bönder är det viktigare än någonsin att fortsätta att producera mat så att Sverige har en trygg matberedskap i alla lägen.

Efterfrågan och produktion går hand i hand, så ju mer du svenska råvaror du köper, desto bättre blir förutsättningarna för oss att producera.

Så stort tack för att du köper svenskt! Tillsammans får vi landet att växa.