Sveriges bönder

Bondens bästa odlingstips: ”Hobbyodling ger många möjligheter”

Hobbyodling ger många möjligheter. Det menar Emma Svensson, som odlar både storskaligt och småskaligt. Oavsett storlek på odlingarna är grunden den samma – och även utmaningarna.

– Bra jord är det centrala. Därefter handlar det om att vattna, rensa ogräs och se upp med skadedjur, säger Emma.

Emma Svensson jobbar till vardags på naturbruksgymnasiet Munkagårdsgymnasiet, där hon odlar växter storskaligt på åker. Hon bor dessutom på en gård med 100 mjölkkor, som drivs av hennes sambo. 

Eftersom Emma älskar odling av alla de slag odlar hon även småskaligt hemma på gården. Den stora skillnaden mellan att vara bonde och hobbyodlare är att bonden har fler faktorer att tänka på, menar Emma.

– Som bonde gäller det att fatta rätt beslut, inte bara när det gäller själva odlandet utan också med hänsyn till marknaden, för att man ska få en bra förtjänst. Det är lite enklare som hobbyodlare.

Bra att odla det man verkligen äter

För den som vill odla sina egna grönsaker på hobbynivå har Emma en rad tips för ett lyckat resultat. En bra början är att odla sådant som man verkligen äter.
– I början är det vanligt att man odlar sådant som ser väldigt roligt ut, men det är bättre att utgå från det man äter.

Har man liten yta, eller om man har barn som ska vara med och odla, så kan potatis och lök vara roligt att börja med, menar Emma.

– Även om det är billigt i affären så är det väldigt kul, för man får resultat på relativt kort tid. 

För att odla potatis räcker det med en hink. Det finns speciella hinkar, avsedda just för potatisodling. Men det fungerar lika bra att ta en gammal hink och göra några hål i botten.
– Sedan kan man ställa hinken i en annan hink, så slipper man jord och spill om man har hinken på altanen eller balkongen. När potatisen har blommat ut är det bara att lyfta upp och rensa ur den, förklarar Emma.

”Under sommarmånaderna är vi självförsörjande”


En av de stora möjligheterna med hobbyodling är att man kan producera mycket mat på ganska liten yta.
– Under ett par månader på sommaren är vi i stort sett självförsörjande på grönsaker, potatis och lök. Har man lagringsmöjligheter kan man klara sig ännu längre. Men tio månader om året är vi beroende av alla fina grönsaker i affären som odlas av mina bondekollegor, säger Emma. 

Emma och hennes sambo odlar även flera olika sorters kål, gurka och tomater. Däremot inte så mycket sallad.

– Den sallad vi odlar mest är spenat. Den är så mångsidig och man kan äta den både färsk och tillagad. Dessutom kan man förvälla och frysa in den om det blir en stor skörd, säger Emma.

Bra jord är det centrala i all odling

Genom att odla har Emma fått möjlighet att utvidga sin kosthållning och prova nya typer av grönsaker, som hon tidigare inte var van vid. Men allt började med lök, morötter och potatis. På den tiden bodde hon i lägenhet och odlade grönsaker i pallkrage. Nu har hon ett större grönsaksland till sitt förfogande. Grunden är ändå den samma, säger hon.
– Bra jord är det centrala. Därefter handlar det om att vattna, rensa ogräs och se upp med skadedjur.

Varning för skadedjur och frostnätter


Just skadedjur är en stor utmaning, inte minst i form av sniglar och tvestjärtar. Senare på året är insekter och skadedjur ett vanligt problem. Hemma hos Emma är det kålen som är mest populär bland de ovälkomna gästerna.
– Alla gillar kål. Både kaniner, rådjur och små skadegörare som kålmalar. Blir det väldigt varma somrar blir grödan lite mer stressad och därmed också lättare att angripa, förklarar Emma. 

En annan stor utmaning – både för bönder och hobbyodlare – är väderleken.
– Framför allt är det den sista frosten på våren som kan ställa till problem, förklarar Emma.

På SMHI kan man enkelt hitta statistik för när de sista frostnätterna vanligen infaller i olika delar av landet. Emma och hennes sambo bor i ett ganska varmt läge vid kusten i södra Sverige, i odlingszon 1, så de är ganska förskonade från tidiga frostnätter.

– Men vi försöker skydda grödorna så gott det går, i alla fall de som odlas i trädgårdslanden, säger Emma.

Viktigt att ha koll på bevattningen

Nederbörden är förstås också viktig för en odlare. Regn i rätt tid och i lagom mängd är en viktig framgångsfaktor för den som odlar.
– I det storskaliga odlandet kan man inte påverka vattenmängderna så lätt, men på lite mindre ytor i grönsakslandet finns möjligheten att vattna, säger Emma.

Den bästa bevattningen stavas förstås regn.
– Regnet strilar ner långsammare och fuktar igenom jorden på ett helt annat sätt, förklarar Emma.

Så håller du ogräset borta från grödorna


Det är viktigt att vattna rikligt i början, så att grödorna verkligen gror. När man vattnar kan det vara en fördel att vattna bara vid raden av plantor som kommit upp. 

– Dels sparar man vatten på det sättet, dels gror det inte lika mycket ogräs runt plantorna om den jorden hålls torr, säger Emma och passar på att tipsa om en så kallad fukt- eller droppslang.

För att minska ogräsets spridning är det bra att rensa ogräset tidigt, medan det fortfarande är smått. 
– Ett av de bästa verktygen man kan ha är en ogräshacka som kallas lucko, den är verkligen jättebra om man ska rensa för hand, tipsar Emma.

Täckodling kan vara ett smidigt alternativ för den som har möjlighet, och inte har så stora problem med sniglar.

– Det gäller särskilt sådant som kål, squash och pumpa som behöver mycket plats. Annars blir det väldigt mycket att rensa, säger Emma.

Tips till den som är nyfiken på branschen

Själv stortrivs Emma både med hobbyodlandet och med att jobba i det gröna näringslivet.
– Det är väldigt trevligt att få jobba ute – i harmoni med årstiderna och naturen. Det tror jag de flesta i branschen håller med om.

Emma känner att hon arbetar med något viktigt. Särskilt tydligt blir det när det är oroligt i omvärlden och det inte är självklart med bra och billig mat. 
– Att producera mat är viktigt och betydelsefullt och man gör något som verkligen behövs, säger hon. 

Till den som är nyfiken på branschen ger Emma rådet att försöka få kontakt med någon som redan är inne i branschen. 
– Det är det första jag skulle göra. Man kan även söka på gårdar och skogsbruk och gå den vägen, säger Emma.

Den som inte känner någon i branschen kan genom LRF få kontakt med branschfolk i sin egen region.

– Sedan finns det ju utbildningar för både vuxna och för unga i gymnasieåldern. Man kan söka på dem, åka dit och se vad man tycker om det, tipsar Emma.

FAKTA: Emmas bästa tips för att lyckas med hobbyodlingen

1. Se till att du har en bra jord – det är det mest centrala för all odling

2. Ha järnkoll på skadedjur och frostnätter – så att inte grödorna förstörs

3. Vattna dina odlingar på ett smart sätt – även om regn är den bästa bevattningen

4. Fånga ogräset tidigt – innan det har hunnit sprida sig