Sveriges bönder

Bondens bästa odlingstips: ”Alla blir glada av blommor”

Hon växte upp i stan. Men kärleken till djur och natur fanns där från början. I dag jobbar Emma Svensson med storskalig växtodling. Hon odlar dessutom grönsaker och blommor på hemmaplan.

– Alla blir glada av blommor och det är väldigt roligt att odla fram så vackra ting, säger hon.

Emma Svensson växte upp i centrala Varberg, men har alltid tyckt om djur och natur. Därför föll det sig naturligt för henne att välja lantbruksgymnasium. Några år efter studenten började hon jobba med växtodling i större skala.

”Det ska finnas en glädje i odlingen”

På Munkagårdsgymnasiet, det naturbruksgymnasium i Tvååker utanför Varberg där Emma jobbar, odlas spannmål, ärtor, vall och raps i stor skala. När Emma kom i kontakt med skolan fastnade hon även för småskalig odling, berättar hon.
– Jag tyckte det var väldigt roligt med odling över lag och när möjlighet gavs började jag även odla hemma. Då bodde vi i lägenhet, så jag odlade i pallkrage. Det blev både potatis, lök och morötter. Och på altanen odlade jag tomater.

För några år sedan flyttade Emma och sambon till sambons föräldrahem – en bondgård med omkring 100 mjölkkor. Där kombinerar de djurskötsel med grönsaksodling och odling av snittblommor. Och Emmas filosofi kring odling är enkel.
– Det ska finnas en glädje i odlingen. Det ska vara roligt och enkelt och man ska känna att man kan arbeta med de förutsättningar man har. Här har vi till exempel mycket sandjord och då får man odla sådant som passar där, säger hon.

Bra att mata maskarna med växtdelar

Bra jord är grunden till allt, förklarar Emma.
– Det funkar helt okej med köpejord om man odlar i mindre skala. Men på sikt tycker jag att man ska satsa på att bygga sin egen jord.

Genom att mata mikrolivet i jorden, med naturgödsel eller växtdelar, behöver man inte röra så mycket i jorden och därmed stör man den inte på samma sätt.

– Vi brukar kalla det för att ”mata maskarna”, säger Emma och skrattar.

På Munkagårdsgymnasiet får eleverna prova olika metoder, för att se att det går att jobba på olika sätt. Skillnaden mellan det storskaliga och det småskaliga stavas egentligen bara maskiner.

– Det är den största skillnaden. När man odlar i mindre skala måste man göra allt för hand, och det är mer arbetsintensivt, berättar Emma.

”Jag blir lika fascinerad varje gång det fungerar”

På Emmas jobb sköter några få personer 160 hektar. Hemma på Emmas gård handlar det bara om några hundra kvadratmeter. Men det bekymrar inte Emma. Odlingen på gården är minst lika mycket en hobby för Emma, där det handlar om att göra något roligt.
– Känslan är densamma i det storskaliga och i det småskaliga: att få följa växterna från att ett frö planteras till skörden. Jag blir lika fascinerad varje gång jag ser att det fungerar, skrattar Emma.

Hemma på gården odlar Emma både grönsaker och snittblommor. Och hon slår gärna ett slag just för blommorna.
– Det är lätt att tänka att man bara måste odla nyttoväxter. Men alla blir glada av blommor och det är väldigt roligt att odla fram så vackra ting. Det är så härligt att få ett överflöd av vackra och väldoftande blommor, att ta in buketter och göra fint inne och att kunna ta med sig en bukett som present när man besöker vänner, säger hon.

Börja med lättskötta ettåriga blommor

Hur ska man då tänka om man vill odla snittblommor, men inte är en lika van odlare som Emma?
– Jag tycker man ska börja med lättskötta ettåriga blommor, i alla fall första året. Dahlior är otroligt tacksamma, de växer i överflöd och man kan plocka hur många som helst, säger Emma.

Några av Emmas favoriter är rosenskära, dahlior, zinnia och aster. En annan av hennes favoriter är flox. Hon tipsar även om luktärter.

– Ju mer man plockar luktärter desto mer blommar de, så länge de får gott om vatten och näring. Har man dessutom möjlighet att ha en spaljé eller liknande är luktärter oerhört tacksamma.

Bra med gröna växter för att binda buketter

Emma tipsar även om att se till så att det finns gott om buskar i trädgården.

– Det är bra att ha mycket grönt när man vill binda buketter, förklarar hon.

Ett annat av Emmas tips handlar om att begränsa sig lite. Men det är inte alltid så lätt när man sitter där och tittar i frökatalogen eller på nätet, medger hon.

– Det blir ofta så mycket blommor att man gör klokt i att inte förköpa sig.

Viktigt att följa instruktionerna på fröpåsarna

Den som vill lyckas med sina blomsterodlingar bör vara noga med att följa instruktionerna på fröpåsarna. Till exempel om det står att en viss blomma bör förodlas.

– Struntar man i att förodla blir skörden både sen och liten. Har man ingen plats för att förodla får man välja sorter som man kan så direkt i jorden, säger Emma.

Att toppa växterna är en annan sak som är viktig. Hon säger det med eftertryck.

– Det är lätt att bli så glad över de där första blommorna som kommer att man inte vill klippa bort dem. Men står det att man ska toppa dem så ska man absolut göra det. Många sorter ger en mycket större skörd om man toppar dem. Struntar man i det blir skörden betydligt mindre. 

Den som vill odla perenner bör köpa färdiga plantor – i alla fall till en början.
– Det blir kanske en lite större kostnad med plantor, men å andra sidan har man ju igen det med växter som kommer varje år. Några av mina favoriter bland perennerna är pion, gulvädd och blodtopp, säger hon.

Frosten är förstås ett hot mot blommorna. Så för att vara säker på att frostrisken är över går det att hitta statistik på SMHI över när de sista frostnätterna vanligen infaller i olika delar landet.

– Det finns även en jättebra hemsida som heter ”Blomma i tid” (www.blommaitid.se). Där finns det en kalender man kan använda för att se när man ska börja förodla olika sorter i sin växtzon, tipsar Emma.

Storleken på trädgården är inte avgörande

Emma betonar betydelsen av att vattna ordentligt, rensa ogräs och hålla efter eventuella sniglar.

– Sköter man bara det, så har man framåt sensommaren och i början av hösten en skörd av vackra, färgstarka snittblommor, förklarar hon.

Storleken på trädgården är inte avgörande för den som vill odla snittblommor. Det är möjligt att förgylla hemmet med vackra buketter oavsett trädgårdens yta.
– Det går jättebra att odla snittblommor på liten yta, som exempelvis i en pallkrage, säger Emma.

FAKTA: Emmas åtta bästa tips för att lyckas med blomsterodlingen

  1. Se till att ordna en bra jord – genom att ”mata maskarna”
  2. Börja med lättskötta blommor – till exempel Dahlior
  3. Se till att odla lite grönt i trädgården också – så blir buketterna vackrare
  4. Begränsa dig lite i början – ofta blir det mer blommor än du har tänkt dig
  5. Följ instruktionerna på fröpåsarna noga – till exempel när det gäller förodling och toppning
  6. Ha koll på när de sista frostnätterna infaller – så att blommorna inte blir frostangripna
  7. Vill du odla perenner – börja med att köpa plantor
  8. Se till att vattna ordentligt, rensa ogräs och hålla efter eventuella sniglar – så kan du se fram emot vackra buketter framåt sensommaren och hösten