Sveriges bönder

Bönan – mat för kropp och klimat

Människan behöver protein för att må bra. För att klara klimatutmaningarna kommer vi därför att behöva använda oss mer av inhemska proteinkällor.

Alla baljväxter är näringsrika, många har en proteinhalt på över 20 procent dessutom innehåller de en massa andra nyttiga ämnen*. Trots det har de länge fått stå tillbaka till förmån för kött. Men nu sveper en ny våg av vegetarisk matlagning in i våra kök och allt fler intresserar sig för det rika utbud av bönor och ärtor som faktiskt finns. 

Fram till 1800-talet var Gråärten baskost i Norden. Den användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Andra nygamla växter som nu finns på marknaden är Gotlandslins, Rättviksärt, Quinoa Vikinga och Bondböna Alexia. Flera med rötter så långt bak som till 1500-talet.

Bönor, ärter och linser ingår alla i gruppen baljväxter. Det finns åtminstone 300 sorters ätbara baljväxter och flera av dem odlas nu på försök i Sverige. Eftersom bönor och ärter kräver kalkrik jord är Öland och Kalmar naturliga platser att odla på. Hittills har odlare där fått fram sorter av vita och svarta bönor, borlotti-, kidney- och svartvita yinyangbönor. 

Förr tänkte folk mest på baljväxter i form av husmanskost som bruna bönor och ärtsoppa, men idag finns många sätt att äta klimatsmarta bönor och ärtor. Till exempel förvandlas många av de “nya” svenska bönsorterna till bönpasta.

*Fibrer, folsyra, tiamin, riboflavin, niacin, B6, kalcium, magnesium, järn och zink.

Läs mer om baljbäxter

Säsongens Bästa – Närodlat växtprotein