Sveriges bönder

Att äta sig trygg

När du ser att matkostnaderna ökar kan det kännas lockande att välja utländska, billigare, varor. Du vill köpa svenskt, men känner ändå att du behöver gå på ett billigare alternativ. Och det är helt okej, ibland måste man rätta munnen efter matsäcken. Men vi, Sveriges bönder, vill ändå peppa dig och inspirera till att fortsätta laga din mat på svenska råvaror så långt det går.

Med lite uppfinningsrikedom kan man laga god och bra mat med enkla, svenska, medel. Tänk till exempel säsong, tänk rotfrukter, tänk storkok, rester och matlådor. Tänk ett bra basförråd av potatis, lök och ägg.

Men spelar det verkligen roll var maten kommer ifrån, undrar kanske du? Jo, det spelar roll för att efterfrågan och produktion går hand i hand. Väljer konsumenterna mycket importerad mat gynnar det bönder i andra länder och vi svenska bönder får sämre förutsättningar att producera och måste kanske lägga ner verksamheter. Utan en egen matproduktion blir Sverige väldigt sårbart. Ju mer svensk mat du köper, desto starkare blir Sveriges försörjningsförmåga, desto tryggare blir vi alla.

För den livsmedelsproduktion Sverige har i fredstid, den har vi också i kristid. Den måste hållas igång, och öka. Vi bönder tycker det är viktigare än någonsin att fortsätta att producera mat så att Sverige har en trygg matberedskap i alla lägen. Vi tar vår uppgift som stabil kraft i en skakig omvärld på största allvar.

Och svensk mat är mer än bara mat. Svensk matproduktion är lika med fler jobb i hela landet, ökade skatteintäkter, underlag för skolan, infrastrukturen och affären på den lilla orten. Svensk matproduktion är ofta mer hållbar än den i andra länder, med mindre antibiotikaanvändning, mindre växtskyddsmedel och i Sverige bidrar den till öppnare landskap och större biologisk mångfald.

Att välja svensk mat i affären stärker Sveriges beredskap och gör oss mindre beroende av andra. På så sätt kan vi äta oss trygga.